Skip to content

Interview met hoofdinzamelaar OpenWaste Venlo: een jaar van succesvolle samenwerking en duurzame impact

  • Rvrduin4623
  • Nieuws

OpenWaste, de innovatieve oplossing voor gezamenlijke afvalinzameling, vierde eind februari haar eerste verjaardag. Het afgelopen jaar markeerde een periode van significante groei en succes, met een toenemende impact op de lokale omgeving. Dit artikel is tot stand gekomen na een interview met Bram Faber, Commercieel Manager bij Collin B.V., de hoofdinzamelaar in Venlo.

Samenwerking centraal

Het doel van OpenWaste is om de afvalinzameling in Venlo te optimaliseren door middel van samenwerking. In plaats van dat verschillende inzamelaars met hun eigen vrachtwagens door de stad rijden, haalt OpenWaste nu al het afval op met één neutrale wagen. Dit resulteert in een significante vermindering van verkeersbewegingen, CO2-uitstoot en geluidsoverlast, wat bijdraagt aan een schonere en gezondere leefomgeving voor alle Venlonaren.

Duurzame impact

De voordelen van OpenWaste reiken verder dan alleen een schonere stad. De gezamenlijke inzameling draagt ​​ook bij aan de ambities van Venlo op het gebied van duurzaamheid. De gemeente streeft naar een CO2-neutrale mobiliteit in 2030 en OpenWaste speelt hier een belangrijke rol in.

Een jaar in cijfers

Sinds de start in februari 2023 is er al één miljoen kilogram afval ingezameld door OpenWaste. Dit is een enorme prestatie die de impact van de samenwerking duidelijk illustreert. Inmiddels wordt in vier postcodegebieden maandelijks ruim 1.300 ledigingen uitgevoerd voor verschillende afvalinzamelaars.

Uitdagingen en toekomstperspectief

Naast de successen zijn er ook uitdagingen voor OpenWaste. De invoering van zero emissie zones door gemeenten in de toekomst vereist dat de inzamelingswagens elektrisch of op waterstof gaan rijden. OpenWaste is zich hiervan bewust en investeert proactief in nieuwe technologieën om aan de veranderende eisen te voldoen.

Trots op de samenwerking

Bram Faber, Commercieel Manager bij Collin Recycling, is nauw betrokken bij OpenWaste. Hij is trots op de samenwerking en de positieve impact die het project heeft op de stad. “De gezamenlijke inzameling is een efficiënte en duurzame oplossing die voordelen biedt voor alle betrokkenen,” aldus Faber. “We zijn trots op wat we in het afgelopen jaar hebben bereikt en we kijken ernaar uit om OpenWaste in de toekomst verder te ontwikkelen.”

Een tip voor andere inzamelaars

Bram Faber adviseert andere inzamelaars om de voordelen van OpenWaste te overwegen. “Deelname aan OpenWaste is een waardevolle keuze voor inzamelaars die willen bijdragen aan een schonere en duurzamere toekomst,” zegt hij. “Samenwerking is de sleutel tot succes, en OpenWaste biedt een platform om samen te werken en gemeenschappelijke doelen te behalen.”

Rvrduin4623