Skip to content

Al in 2014 heeft Rijkswaterstaat de afvalbranche benaderd met de vraag om een oplossing te bedenken voor CO2 reductie in de binnensteden, onder de noemer Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. 54 partijen tekenden deze deal om een gezamenlijke inspanning te leveren voor zoveel mogelijk emissievrije stadslogistiek. Ons collectief OpenWaste is het antwoord op dit verzoek.

Maak kennis met OpenWaste

Wij zijn een onafhankelijk collectief waarin 12 afvalinzamelaars uit heel Nederland met elkaar samenwerken. Dit doen wij specifiek voor de inzameling van bedrijfsafval in de binnensteden. In lijn met de Green Deal is het ons doel om in 2025 maar liefst 40 (binnen)steden te voorzien van emissievrije stadslogistiek.

Voor de inzameling van bedrijfsafval sluiten bedrijven contracten af met verschillende inzamelaars. Het gevolg hiervan is dat de inzamelwagens van de verschillende inzamelaars achter elkaar de binnensteden in rijden. Een inefficiënt en niet duurzaam proces. Wij willen deze manier van inzamelen met ons collectief een halt toe roepen. Vanuit een centraal systeem wordt de afvalinzameling aangestuurd én wordt de inzameling gedaan door één neutrale inzamelwagen. Een neutrale inzamelwagen die in de toekomst elektrisch is of op waterstof rijdt. Emissievrij inzamelen is hiermee binnen handbereik.

De 12 leden van OpenWaste

Op dit moment bestaat ons collectief uit de volgende 12 leden:

Bnext.nl
BR Containers
Collin Recycling
GP Groot
Omega Containers
Remondis
Rouwmaat Groep
Van Gerrevink B.V.
Van Happen Containers
Van Kaathoven
Van Werven
Venus Containers

Wat ons betreft blijft het daar niet bij. Alle publieke of private inzamelaars zijn meer dan welkom om versneld naar meer steden te kunnen uitrollen.

Wil jij onderdeel worden van ons collectief én bijdragen aan ons doel? Stuur ons dan een bericht via de contactpagina.

Leden Coöperatie OpenWaste
De 12 leden van OpenWaste