Skip to content

Binnenstad van Enschede wordt schoner door start OpenWaste

  • Rvrduin4623
  • Nieuws

Vanaf heden is het logo van OpenWaste vaker te zien in het straatbeeld van Enschede. OpenWaste is gestart met inzameling van bedrijfsafval en papier/karton in de binnenstad van Enschede. Hierdoor daalt het aantal inzamelwagens in de binnenstad, alsook het aantal verkeersbewegingen en de uitstoot van schadelijke emissies.

OpenWaste is een coöperatieve samenwerking van meerdere afvalinzamelaars. In de basis zijn de inzamelaars concurrenten van elkaar die afzonderlijk van elkaar inzamelen. Met dit collectief gaan ze in de operatie de samenwerking met elkaar aan met als uiteindelijke doel: emissievrije stadslogistiek in heel Nederland. Na implementaties in Venlo, Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle is het nu tijd om te starten in de binnenstad van Enschede. Emissievrije inzameling in Enschede volgt in de nabije toekomst. De kortetermijnwinst is de afname van verkeersdrukte, afname van geluidsoverlast en het verminderen van uitstoot van schadelijke emissies door de afval inzamelwagens.

In Enschede zijn het de inzamelaars REMONDIS Nederland B.V. en Rouwmaat die de samenwerking met elkaar opzoeken. Hierbij zal REMONDIS Nederland B.V. de daadwerkelijke inzamelwagen en personeel leveren in de operatie. Herman Gijlers, regiodirecteur van REMONDIS Nederland B.V. en lid van OpenWaste, verheugt zich op deze mooie stap: “Door krachten te bundelen, leveren we een belangrijke bijdrage aan het uiteindelijke doel: emissievrije stadslogistiek in heel Nederland. Na implementatie in Venlo, Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle en nu ook in Hengelo-Enschede. Op deze manier kunnen we in steeds meer gemeenten nog duurzamer inzamelen

Uniek collectief
OpenWaste heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2025 maar liefst 40 binnensteden geïmplementeerd te hebben. Dat kunnen de huidige 12 leden niet alleen, aldus Thijs Pennink, voorzitter OpenWaste: “onze doelstelling is zo stevig omdat we versneld toe willen werken naar emissievrije inzameling. Daarom nodigen wij andere inzamelbedrijven van harte uit om zich bij ons aan te sluiten. Dat geldt voor zowel private als publieke organisaties”.

Rvrduin4623