Skip to content

Binnenstad Hengelo schoner door start OpenWaste

Vanaf heden is het logo van OpenWaste® vaker te zien in het straatbeeld van Hengelo. OpenWaste® is gestart met inzameling van bedrijfsafval en papier/karton in de Hengelose binnenstad. Hierdoor daalt het aantal inzamelwagens in de binnenstad, alsook het aantal verkeersbewegingen en de uitstoot van schadelijke emissies.

OpenWaste® is een coöperatieve samenwerking van meerdere afvalinzamelaars. In de basis zijn de inzamelaars concurrenten van elkaar die afzonderlijk van elkaar inzamelen. Met dit collectief gaan ze in de operatie de samenwerking met elkaar aan met als uiteindelijke doel: emissievrije stadslogistiek in heel Nederland. Na implementaties in Venlo, Amersfoort, Apeldoorn, Zwolle en Enschede is het nu tijd om te starten in de binnenstad van Hengelo. Emissievrije inzameling in Hengelo volgt in de nabije toekomst. De kortetermijnwinst is de afname van verkeersdrukte, afname van geluidsoverlast en het verminderen van uitstoot van schadelijke emissies door de afval inzamelwagens.

In Hengelo zijn het de inzamelaars Rouwmaat en REMONDIS Nederland B.V. die de samenwerking met elkaar opzoeken. Hierbij zal Rouwmaat de daadwerkelijke inzamelwagen en personeel leveren in de operatie. Jeroen Joling, bedrijfsleider Transport van Rouwmaat, kijkt uit naar deze samenwerking: “Wij helpen graag mee om de leefbaarheid in ‘ons’ Oost-Nederland te verbeteren! Dankzij deze samenwerking gaan er minder vrachtwagens de binnenstad in, wat zorgt voor een veiliger, schoner en duurzamer Hengelo.” 

Uniek collectief
OpenWaste® heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2025 maar liefst 40 binnensteden geïmplementeerd te hebben. Dat kunnen de huidige 12 leden niet alleen, aldus Thijs Pennink, voorzitter OpenWaste®: “onze doelstelling is zo stevig omdat we versneld toe willen werken naar emissievrije inzameling. Daarom nodigen wij andere inzamelbedrijven van harte uit om zich bij ons aan te sluiten. Dat geldt voor zowel private als publieke organisaties”.

Rvrduin4623